Wanneer is het beter de motor aan te zetten tijdens het zeilen?
– wanneer er zeer weinig wind is – wanneer we zeker het getij mee willen hebben- wanneer we op tijd in een getijdenhaven moeten aankomen- wanneer we te maken hebben met zeer zware omstandigheden
Een zeilboot zonder inklapbare schroefbladen creëert een enorme weerstand. We spreken over een snelheidsverlies van 0.5 tot 1 knoop. Men kan deze weerstand verminderen door de motor aan te zetten en de schroef voorwaarts te laten roteren.
Wanneer de wind en de golven recht op ons afkomen, lijkt het beter om de zeilen te strijken en de motor aan te zetten. Soms zie je zeilers rechtstreeks motoren tegen wind en golven in. Dit is echter niet echt aan te raden, want de snelheid van de boot zal bij elke golfslag sterk verminderen. We merken vooral dat het zeilschop zal stampen (het heen en terug draaien om de breedteas). Dit creëert een bijzonder onaangenaam gevoel voor de bemanning, met vaak ook zeeziekte tot gevolg.Als we daarentegen 35° afvallen, zullen de zeilen voorwaartse lift generen. De bootsnelheid neemt toe en de boeg snijdt door het water. De zeilboot maakt helling en ligt dus stabieler in het water en de bemanning zal comfortabel aan de loefkant kunnen zitten. Om te motorzeilen gebruik je grootzeil en genua of fok. Reven kan noodzakelijk zijn om de helling te verminderen.
Gelukkig waren wij op de hoogte van deze kennis toen we op onze reis in West Canada wilden wegzeilen uit de vele fjorden die dit prachtige gebied rijk is. De wind wakkert er extreem sterk aan en blaast recht de fjorden in door de combinatie van het extreem koude water en de warme steile bergflanken. Lokaal zijn daar enorme drukverschillen: een hoge drukgebied boven het water en lage drukgebieden boven de bergflanken. Bovenop deze felle wind is er nog eens een pittige stroming, die recht de fjorden instroomt. Opkruisen onder zeil is daar onmogelijk. De enige optie is beide stuwingskrachten van de zeilboot te gebruiken: motor en zeil.
Meer over motorzeilen kan je lezen in onderstaand artikel.