Kan je enkel in de zomer zeilen? De meeste mensen denken dat het zeilseizoen begint in april en eindigt in oktober, maar eigenlijk kan je de hele winter veilig blijven doorzeilen.

Zeilen in in de winter is prachtig en hoeft helemaal niet koud te zijn.

In de winter ben je vaak alleen op het water en de zon staat heel laag. Dit zorgt voor spectaculaire taferelen, zonde om zoiets te missen. De sfeer is totaal anders en dit maakt het een unieke ervaring.

een privé-aanlegsteiger, op één van de eilandjes van het Veerse meer

Zeilen buiten het seizoen geeft veel voldoening. Bij zeilvrienden zeilen we de hele winter door (vanuit Zeebrugge en soms op het Veerse meer/Oosterschelde).

In de winter is het erg rustig op het water.

Veiligheid

Man over boord

In water van net boven het vriespunt geraak je snel onderkoeld. Het is dus in de winter nog belangrijker dan anders dat je over goede reddingsvesten beschikt, dat je ze draagt en  als het nodig is dat je zo kort mogelijk aanlijnt. Als je overboord valt is snel handelen van levensbelang. In de tabel hieronder zie je de overlevingskansen bij de verschillende watertemperaturen.

Je overlevingskansen zijn afhankelijk van je conditie, je kleding en de wind.

Als er een man-over- boord-situatie ontstaat moet je dus snel handelen. Sla onmiddellijk alarm (VHF 16 of alarmnummer 112) en meld dat het om een onderkoeling gaat. Zorg dat iemand constant naar de man blijft wijzen. Als de drenkeling binnen bereik is, is het best de man zo horizontaal mogelijk binnen boord te krijgen, dit zorgt ervoor dat er voldoende circulatie blijft naar het hoofd en de romp en er dus minder kans is op bewustzijnsverlies of hartstilstand. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het allerbelangrijkste is gewoon hem zo snel mogelijk uit het ijskoude water te halen. Zorg voor isolatie met warmtedekens. Je kan warme, gesuikerde drank geven als hij bij volle bewustzijn is, maar geef in geen geval alcohol, dit zet de bloedvaten uit waardoor de onderkoeling nog toeneemt.  Is de drenkeling niet bij bewustzijn, controleer dan de  ademhaling en de hartslag en kijk of de tong de keelholte niet afsluit.

Onderkoeling

Ook wanneer je niet over boord valt kan je onderkoeld raken. Het is belangrijk onderkoeling te herkennen. Er wordt gesproken van onderkoeling als de lichaamstemperatuur onder de 35°C gedaald is. Symptomen van onderkoeling zijn: rillen, sufheid, verward spreken en soms stijfheid.  Zorg dat je je goed aankleed: het is niet alleen belangrijk dat je kledij warm is, maar ook dat het je transpiratievocht voldoende afvoert. Vaak hebben we wel goed ademende zeilpakken, maar dragen we de verkeerde onderkleding. Thermisch ondergoed met een fleece is ideaal.  Katoen en jeans houden water vast waardoor je sneller afkoelt. Zorg verder voor warme voeten: een dubbel paar kousen met goede zeillaarzen.

Zeilen tijdens de winter? Een unieke ervaring…

Zeilen in de winter is prachtig. Het water is leeg en de zon staat laag. De mooiste zeilherinneringen zijn te danken aan het winterzeilen. Waar wacht je op?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *