Als je zeilt op de Noordzee dien je steeds rekening te houden met de stroming, die is afhankelijk van het getij. Naast de wind, is de stroming een niet te onderschatten factor bij een tochtplanning.
Getijden
Het regelmatig opkomen (vloed) en aflopen (eb) van het water is vooral het gevolg van de aantrekkingskracht van de maan, maar ook van de aantrekkingskracht van de zon, de zwaartekracht van de aarde en de middelpuntvliedende kracht, veroorzaakt door de aardrotatie. Voor onze kust heerst een dubbeldaags getij, telkens 12 uren en 25 minuten. Het getij zelf schuift elke dag 50 minuten op. Je wordt dus afwisselend geconfronteerd met 6 uur en 13 minuten vloed en 6 uur en 13 minuten eb.
Stroming
Het getij veroorzaakt op haar beurt een getijstroming, een horizontale waterbeweging.
De vloedstroom begint te lopen tijdens de vloed (ten opzichte van hoogwater Oostende), ongeveer 3 uur voor tot 3 uur na hoogwater richting het noordoosten (Nederland).
De ebstroom begint te lopen tijdens de eb (ten opzichte van hoogwater Oostende), ongeveer 3 uur voor tot 3 uur na laagwater richting het zuidwesten (Frankrijk).
Lokale stroming
Er zijn steeds lokale afwijkingen waar te nemen door ondieptes of door constructies in het water (bijvoorbeeld een haveningang). Zoals je kan afleiden uit onderstaande figuur is er een sterke stroming waar te nemen net voor de haveningang. De stroming kan oplopen tot 2.5 knopen richting Nederland.
Hoe hou je hier nu rekening mee?
Probeer het binnenvaren in de haven te vermijden twee uur voor en twee uur na hoogwater.
Hoe kan je nu het exacte tijdstip zien van laag- en hoogwater?
- Raadpleeg de getijtafel van het huidige jaar uitgegeven door de Vlaamse Hydrografie.
- Op Windfinder vind je het uur van hoog- en laagwater.
- Naast de actuele windsterkte en golfhoogte kan je op meetnetvlaamsebanken.be het getij raadplegen.