Een gennaker, is perfect om net dat tikkeltje meer uit uw schip te halen. Hoe vaak gebeurt het niet dat de wind het ’s avonds, zeker in de zomer, laat afweten? Met een beetje pijn in uw hart moet de motor aan… . Al twintig jaar winnen gennakers steeds meer aan populariteit, zowel onder toer –als wedstrijdzeilers. De tijd dat spinnakers en gennakers enkel voor de meer geoefende wedstrijdzeiler waren weggelegd, ligt gelukkig al ver achter ons. Het grote voordeel is dat geen losse boom moet gevoerd worden. Maneuvers zijn hierdoor aanzienlijk sneller en men heeft minder kans op fouten.

Asymmetric Sailing, Andy Rice

Een prachtig boek over asymmetrisch zeilen is geschreven door skiff zeiler Andy Rice. Hoewel het boek meer gericht is op kleinzeilerij bevat het zeker nuttige tips voor de kielboot zeiler.

Hier zijn de drie beste tips om meer te halen uit het asymmetrisch zeilen:

1. De Handrem

U hoeft niet van koers te veranderen of bij te draaien indien u snelheid wil verliezen. Trek de schoot van de gennaker zeer hard aan gedurende enkele seconden en de snelheid van de boot zal drastisch verminderen. Simpel en effectief in elke situatie.

2. Hijsen van het gennaker zeil

Indien je de genakker makkelijk wil hijsen kan je steeds de tegenschoot van het genuazeil gebruiken om zo meer plaats te creëren. Trek de tegenschoot (aan de loefzijde) aan. Tijdens het hijsen kan de genua toch niet veel bijdragen tot de snelheid van de boot. Zo heb je veel meer plaats om de gennaker te hijsen.

3. De Zandloper

Soms zit er een zandloper in het zeil na het hijsen. Er is dan bovenaan een stuk gennaker dat opbolt, daaronder is er een stuk dat een paar keer gedraaid zit, met daaronder weer een normaal stuk gennaker. Dit leidt tot een sterk verminderde bootsnelheid. Men kan de schoot van de gennaker sterk aanhalen en vervolgens weer loslaten waardoor de zandloper automatisch naar boven gaat totdat die bij de tophoek verdwijnt. Als dat niet helpt zal men eerst de val van het zeil een meter of twee moeten lossen en erna terug de gennakerschoot aanhalen en loslaten. Belangrijk is dat men tijdens dit maneuver zeker niet gaat oploeven. Nog steeds een twist in het zeil? Gijpen terwijl men veel spanning houdt in de schoot zou elke twist uit het zeil moeten krijgen.

Asymmetric Sailing, by Andy Rice

Hoewel in de eerste plaats gericht op kleinzeilerij , zijn er genoeg tips om meer te halen uit het asymetrisch zeilen op kielboten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *