Ik ben Sammy Sanders, een doorgewinterde en trouwe Zeilvriend. De zomer ligt definitief achter ons en de Midnight Mojito is weer overgeplaatst van Oostende naar de Oesterhaven aan het Veerse meer.

En terwijl eigenlijk de meerderheid van de zeilers zijn zeillaarzen aan de haak hangt tijdens de winter, wordt er bij de Zeilvrienden ‘lekker’ doorgezeild.

Op het Veerse meer is het ook ideaal om jullie zeiltechniek bij te schaven.

Wellicht zitten er heel wat onder jullie ook hier niet op te wachten, of misschien ga je ervan uit dat de meeste zeilclubs alle activiteiten stilleggen en er geen alternatief is. Daarom wil ik diegene die op het eerste zicht niet meteen warmlopen voor winterzeilen met plezier overtuigen van alle troeven en avonturen die het Veerse meer te bieden heeft tijdens de winter.

Even stoppen aan het pittoreske Veere

Om te beginnen met een beetje aardrijkskunde, is de Oesterhaven gelegen in het Nederlandse Zeeland, die naam mag je gerust ook letterlijk nemen want de Oesterhaven is de culinaire thuishaven van oesters en mosselen.

Er zijn een 3-tal restaurants waar deze gesmuld kunnen worden, maar in hoofdzaak gaan wij natuurlijk om te zeilen op het zoute water van het Veerse meer.

We varen dwars door de natuur, waar de stilte overheerst.

Deze sowieso prachtige locatie krijgt voor ons nog een extra dimensie tijdens de winter, alleen moet je het zelf ervaren om dit te begrijpen. We varen dwars door de natuur, waar de stilte overheerst en waar de vogels in zwermen over (w)eilanden vliegen met telkens een unieke schilderachtige lucht, die tijdens de ‘Golden Hour’ zijn hoogtepunt bereikt.

Golden hour

Wat op het eerste zicht eenvoudig water lijkt om op te zeilen omdat je (bijna) geen verkeer hebt van andere boten en je vaart op vlak en ondiep water, moet men heel alert blijven om binnen de rode en groene boeien te blijven. Vaart men buiten de vaarzone kan je dit snel cash betalen, omdat je in ondiep water terecht komt en dreigt vast te zitten met het kiel.

Daarnaast is het ook super sportief zeilen als je tegen de wind opvaart, dan moet men soms heel snel overstag gaan om binnen de vaarzone te blijven. Indien de wind ons gunstig gezind is stappen we wel eens af in het historische stadje Veere, dit is het ganse jaar door heel toeristisch en een leuke afwisseling voor onze tocht.

Op het Veerse meer is het ook ideaal om jullie zeiltechniek bij te schaven, er is ruimte om tal van oefeningen te doen zonder dat we verstoord worden door andere boten. Het unieke aan Zeilvrienden is tegelijk de leuke sfeer die er heerst op de boot en de ervaring en kennis van Stefaan en Hilde die wordt overgedragen.

Misschien kan Stefaan nog een apart artikel besteden aan de kledij die je moet dragen tijdens de winter, maar zoals ze in IJsland zeggen: There is no bad weather, only bad clothing’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *