Wanneer je zeilt, ben je volledig afhankelijk van het weer. Voor een veilige tocht is het dus een must om de weerberichten te raadplegen. Het zorgvuldig kiezen en selecteren van informatie is uitermate belangrijk.

Het lezen en interpreteren van weerkaarten, de lucht, de wolken en de wind zou tot de parate kennis van elke zeiler moeten behoren.

Om een goede inschatting te maken van het weer, raadplegen wij verschillende websites die je kan onderverdelen in twee grote groepen:

  • de meteorologische waarnemingen
  • de weersverwachtingen

Meteorologische waarnemingen

Voor we vertrekken bekijken we de actuele windrichting en de windsterkte, de golfhoogte, de waterstand en de stroming. Onderstaande sites geven steeds een volledig beeld van de huidige toestand op zee.

Het Meetnet Vlaamse Banken werd opgezet voor het in realtime verzamelen van oceanografische en meteorologische gegevens langsheen de Belgische kust en in het Belgisch deel van de Noordzee. Je kan hier de grafieken bekijken van de wind op 10 meter hoogte en de evolutie van het weer van de voorbije dag. Ook de actuele golfhoogte kan je makkelijk raadplegen.

Windfinder, net zoals talloze andere sites, geeft het huidig weerbericht weer. Je kan hier makkelijk de actuele wind raadplegen voor Oostende (Pier). Het is belangrijk steeds de evolutie van de wind te bekijken in de voorgaande vier uur. Daarbij bekijken we steeds het verschil tussen de gemiddelde windsnelheid en de windstoten. Zijn de windstoten 5 knopen meer dan de gemiddelde windsnelheid, dan kan het gevaarlijk zeilen zijn. Door de evolutie te bekijken in windsnelheid kan je zien of de wind snel zal toenemen of afnemen.

Er zijn verschillende webcams beschikbaar aan onze kust zodat je live het weer kan bekijken. Het is belangrijk na te gaan of er een verschil is tussen de actuele voorspellingen van de meteowebsites en wat je effectief waarneemt via de webcam.

Windytv, net zoals Windfinder, geeft het huidig weerbericht weer. Je kan hier een actuele geanimeerde windkaart raadplegen.

Verwachtingen / voorspellingen

Hier bespreken we de meest interessante websites die we raadplegen bij het maken van onze voorspellingen. Enerzijds hebben we de wiskundige computermodellen en anderzijds zijn er de GMDSS modellen. Beide raadplegen geeft een beter zicht op het weer. We bespreken hier de twee groepen:

Wiskundige modellen

Met behulp van de windpijlen is het mogelijk om per gebied een wind- en weer rapport te maken. Een windvoorspelling kan tot 24 uur vooruit.

De sterkte van Windytv is dat men in één oogopslag de verschillende wiskundige weermodellen zoals ECMWF, GFS, NEMS, ICON, AROME uur per uur kan vergelijken. Het is altijd interessant om te kijken of er effectief grote verschillen waar te nemen zijn. Indien men grote verschillen ziet tussen deze modellen duidt dit op grote onzekerheid en neemt men best de slechtste voorspelling om veilig te spelen.

GMDSS

Het kustweerbericht van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust geeft een goed beeld van het weer aan onze Noordzeekust. Vier maal per dag vinden we op kustweerbericht een aangepast zee- en kustweerbericht en mariene meteoverwachtingen, maar ook informatie en voorspellingen over golven, getij, wind en zicht op zee. Je kan hier ook de weerkaarten (Bracknell weerkaarten) raadplegen. De weerkaarten staan netjes onder elkaar zodat ze makkelijk vergelijkbaar zijn. Ze coveren een heel groot gebied van West Europa. Met de nodige kennis en ervaring kunnen we onmiddellijk voorspellen wat voor weer we de volgende dagen kunnen verwachten.

Conclusie

Het is belangrijk alle sites te bekijken en de verschillen te interpreteren. Wij kijken steeds naar de voorspellingen van Kustweerbericht en Windfinder en naar de actuele metingen en evoluties van de voorbije uren op Meetnetvlaamsebanken.

Veilige vaart gewenst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *