Als je zeilt op de Noordzee dien je steeds rekening te houden met de stroming, die is afhankelijk van het getij. Naast de wind, is de stroming een niet te onderschatten factor bij een tochtplanning.
Kan je enkel in de zomer zeilen? De meeste mensen denken dat het zeilseizoen begint in april en eindigt in oktober, maar eigenlijk kan je de hele winter veilig blijven doorzeilen.
Je kan natuurlijk het roer gebruiken om te sturen, maar een roer heeft wel een nadeel: het remt een beetje. Als je de zeilen goed gebruikt kan je daar ook mee sturen: je hoeft je roer dan minder te gebruiken en je kan dus snelheid winnen.
Wanneer je zeilt, ben je volledig afhankelijk van het weer. Voor een veilige tocht is het dus een must om de weerberichten te raadplegen. Het zorgvuldig kiezen en selecteren van informatie is uitermate belangrijk.
Een gennaker, is perfect om net dat tikkeltje meer uit uw schip te halen. Hoe vaak gebeurt het niet dat de wind het ’s avonds, zeker in de zomer, laat afweten?
Zeilen met een gennaker is sensationeel. Als je nooit met een gennaker over het water heb gescheerd, heb je het zeilen niet ten volle geproefd. Je kunt er spectaculaire snelheden mee halen. Het zeil heeft enorme afmetingen en is bijzonder licht uitgevoerd.
Tijdens het meezeilen met zeilvrienden leer je alle details over het goed organiseren van de zeiltechnieken.
Wij oefenen met onze leden om alle handelingen (sluizen, aankomen, afvaren, hijsen/strijken, reven, ankeren etc) snel, effectief, veilig en in een goede sfeer te organiseren en uit te voeren.
Wanneer je aan het opkruisen bent sta je steeds voor een dilemma. Ga je hoog aan de wind varen, dan verlies je snelheid. Ga je daarentegen afvallen dan bereik je een hogere snelheid, maar verlies je hoogte en ben je verder af van je doel. Wat is nu de ideale windhoek om zo snel mogelijk je doel bovenwinds te bereiken?
Een goede zeiler schat steeds op voorhand in welke koersen bezeild zullen zijn na het overstag gaan. Je kan dit op basis van ervaring leren. Maar wiskunde is handig om te begrijpen wat de overstaghoek is bij elk type zeilboot.
De kiel is een belangrijk onderdeel van een zeilschip. Zonder kiel zou een zeilboot verlijeren, omslaan (kapseizen) en geen voorwaartse snelheid creëren. De kiel heeft dus drie functies.
Kan je me leren zeilen in 1 dag? Deze vraag kregen we en we gingen de uitdaging aan. Er werd grondig over nagedacht en er werd een pittig leerplan opgesteld. En uiteraard zijn we er in geslaagd, zoals je ziet op de foto. Haar antwoord? Een volmondig ja.
We zijn in deze koude donkere dagen al snel geneigd om een verre reis naar een warm oord te plannen. En waarom gaan we dan niet op microavontuur naast eigen deur? Bijvoorbeeld eens eilandhoppen op het Veerse Meer deze winter.
We varen dwars door de natuur, waar de stilte overheerst en waar de vogels in zwermen over (w)eilanden vliegen met telkens een unieke schilderachtige lucht, die tijdens de ‘Golden Hour’ zijn hoogtepunt bereikt.
Op de Canarische Eilanden staan de weersomstandigheden sterk onder invloed van de passaatwinden en het Azoren hoog. Dat zorgt voor vrijwel constante noordelijke wind het gehele jaar door. Vooral in de zomer neemt men hardere wind waar. De windacceleratiezones zijn kenmerkend voor de Canarische Eilanden.
Zeilen, maar hoe begin je daar terug aan? Schrijf je scholen aan? Moet ik terug op vakantiekamp? Daar voelde ik me net een beetje te oud voor. Kunnen we dit überhaupt zonder te veel instapkosten? En wat als een van ons het niet leuk vindt en we al betaald hebben voor een week en meer?
Waarom zeilen goed is voor kinderen? Er zijn weinig of geen activiteiten die zoveel belangrijke vaardigheden van het leven combineren in één activiteit zoals het zeilen: oorzaak en gevolg, probleemoplossend denken, wetenschap, technologie, ecologie, teamwork en nog veel meer, … .
Zeilen zonder GPS heeft mijn intuïtie aangescherpt en mij een zesde zintuig gegeven. Het navigeren zonder enig elektronisch hulpmiddel laat een diepere indruk op je na dan de wijzertjes op het scherm. Het is het contact met de wereld om je heen die je het echte zeilgevoel geeft. Navigeren zonder instrumenten zal je zeilintuitie aanscherpen.
Nationale Geographic prijst de Lofoten, een eilandengroep boven de poolcirkel, aan als “de verborgen natuurschat van Noorwegen”. Wie zijn wij om dat tegen te spreken?