Het is inmiddels bekend dat een groene omgeving goed is voor zowel lichaam als geest. In Schotland schrijven artsen zelfs wandelingen in de natuur voor als medicijn, en in Japan staat bosbaden al jarenlang bekend als een geneesmiddel tegen diverse kwaaltjes. Desondanks wijst recent onderzoek uit dat “blue space,” oftewel een waterrijke omgeving, nog gunstiger is voor onze gezondheid dan groen. Hierbij hebben we het niet alleen over de zee, maar ook over meren, rivieren, kanalen, grachten, watervallen en zelfs fonteinen. Water blijkt een positieve invloed te hebben op zowel lichaam als geest.

Dr. Matthew White van de University of Exeter, een van de onderzoekers van BlueHealth, een instituut dat de gezondheid van mensen die dichtbij water wonen bestudeert in 18 Europese landen, geeft aan dat veel van de gunstige processen vergelijkbaar zijn met die in groene ruimtes, maar met extra voordelen. Mensen die veel tijd doorbrengen bij water ervaren over het algemeen minder stress en zijn positiever ingesteld. Zelfs het eenvoudigweg twee keer per week, gedurende in totaal 2 uur, naar de kust gaan, bevordert zowel de fysieke als mentale gezondheid.

De zee lijkt de meeste voordelen te bieden onder alle wateromgevingen. Dit komt voornamelijk door de schonere lucht en de overvloedige zon. Mensen die dichtbij de zee wonen, zijn vaak actiever, niet alleen met watersporten zoals zeilen, surfen of zwemmen, maar ook met landactiviteiten zoals wandelen of fietsen. Bovendien heeft water een psychologisch rustgevend effect, mede door het ritme van golven en het lage geluidsniveau, dat doet denken aan geluiden uit de baarmoeder. Zeegeluiden hebben zelfs therapeutische effecten, vooral bij mensen met angststoornissen en slaapproblemen.

De zee heeft een meditatieve kwaliteit, zowel bij onderdompeling als bij het aanschouwen vanaf de kust. Het hypnotiserende effect van beweging en geluid maakt dat men zich direct meer aanwezig, bewust en kalm voelt. Daarnaast speelt de kleur blauw een belangrijke rol, omdat het de meest aanwezige kleur op onze planeet is, geassocieerd met zowel kalmerende als stimulerende effecten.

In de Victoriaanse tijd schreven artsen de zeelucht al voor als medicijn, een fenomeen dat recentelijk werd herontdekt als de ‘simple Dutch cure for stress’. Uitwaaien, zoals de Nederlanders het noemen, blijkt een prettige, makkelijke en ontspannende manier om te ontstressen en te ontsnappen aan het dagelijks leven. Het is dan ook niet verrassend dat deze praktijk, zoals beschreven in het Amerikaanse wetenschapsmagazine Nautilus, vooral op het strand plaatsvindt vanwege de krachtige wind of op een zeilboot… .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *