Inleiding

Wanneer het oude roer van je boot zijn beste tijd heeft gehad, is het tijd om ambachtelijk vakmanschap in te zetten en een nieuw roer te maken. In dit artikel delen we een gedetailleerde gids over hoe je een roer kunt vervaardigen met behulp van hoogwaardige materialen en technieken.

Benodigdheden

  • Een nieuwe roerkoning.
  • 2 platen van 40 mm watervast verlijmd okume hout multiplex van 60 x 95 cm.
  • Ongeveer 1,5 kg epoxy en verdikkingsmiddel.
  • schuurmachine, schaafmachine en freesmachine
  • Keplerweefsel (glasmat).
  • Wegwerpkwasten, rollers en wegwerpplastic bakjes voor de epoxy.

Stap 1: De Basis Leggen

Begin met het demonteren van het oude roer en gebruik het als sjabloon om de juiste afmetingen voor de nieuwe roerkoning te bepalen. Zorg ervoor dat de afmetingen nauwkeurig worden overgezet op de platen hout en controleer of de roerkoning goed past wanneer de platen tegen elkaar worden geplaatst.

Stap 2: Kies voor het NACA 0015 Profiel

Voor optimale prestaties van het roer is het NACA-profiel 0015 de beste keuze. Onderzoek heeft aangetoond dat dit profiel, oorspronkelijk ontworpen voor vliegtuigvleugels door het National Advisory Committee for Aeronautics (NACA), uitstekende resultaten oplevert voor waterverdringende schepen. Het profiel ziet er als volgt uit: bol aan de aanstroomzijde, een dikte van ongeveer 12 tot 15% van de lengte van het roer, het dikste gedeelte op ongeveer 30% van de aanstroomzijde, en een scherpe achterzijde.

Stap 3: Aan de Slag met Materialen

Snijd de platen hout volgens de bepaalde afmetingen en vorm het roerlichaam volgens het NACA 0015 profiel. Gebruik hiervoor een schaafmachine en schuurmachine. Gebruik hoogwaardig okoumé hout multiplex om duurzaamheid en waterbestendigheid te garanderen. Dit is cruciaal voor een roer dat lang meegaat, zelfs onder de meest veeleisende omstandigheden.

Stap 4: Epoxy en Keplerweefsel

Maak een epoxy-mengsel met het verdikkingsmiddel en breng dit royaal aan op het houten roerlichaam. Bedek het geheel met Keplerweefsel om een sterke en duurzame structuur te creëren. Herhaal deze stap indien nodig voor extra stevigheid.

Stap 5: Afwerking

Laat het roer drogen en schuur eventuele ruwe randen weg. Breng een beschermende laklaag aan om het hout te beschermen tegen water en weersinvloeden.

Conclusie

Door het volgen van deze gedetailleerde stappen en het gebruik van hoogwaardige materialen, kun je zelf een roer bouwen dat niet alleen functioneel is maar ook bestand is tegen de uitdagingen van het varen. Het NACA 0015 profiel, gecombineerd met zorgvuldig vakmanschap, zorgt ervoor dat je boot soepel en responsief over het water glijdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *